

Grand One 2024
Fepod
Pikadiagnostiikka: nopeat tulokset taskulaboratoriolla mullistavat terveydenhuollon hoitoprosessit
Paras käyttökokemus | Paras palvelumuotoilu
Mikä Fepod?
Vuonna 2022 perustettu startup-yritys Fepod tuo taskukokoisen laboratorion sinne, missä hoito tapahtuu.
Nopea, paikan päällä tehtävä analyysi-innovaatio muuttaa tuntikausien odottelun minuutiksi ja kuroo umpeen kehittyneen diagnostiikan ja välittömän potilashoidon välisen kuilun.

Fepod toiminnassa
Fepodin menetelmällä eri ainepitoisuuksien mittaaminen esim. verinäytteestä on helppoa ja nopeaa.
TAUSTA
Nopean diagnostiikan edelläkävijä terveydenhuollossa
Fepod on start-up, joka perustuu Aalto-yliopistossa tehdyssä perustutkimuksessa syntyneihin keksintöihin. Yrityksen taustalla on kunnianhimoinen pyrkimys kaupallistaa seuraavan sukupolven analyysiteknologia, joka mahdollistaa laboratoriotasoisen mittaamisen paikan päällä esimerkiksi verestä tai muista halutuista näytteistä.
Fepodin edistyksellinen menetelmä tarjoaa nopean ja suoraviivaisen ratkaisun mm. verestä löytyvien eri aineiden pitoisuuksien mittaamiseen suoraan hoitopisteessä. Mittaustarpeet voivat vaihdella myrkytystilanteiden analysoinnista hormonitasojen määritykseen tai tietystä taudista kertovan indikaattorin löytämiseen verestä.
Kertakäyttöisten näytteenottoliuskojen ja Android- ja iOS-alustojen kanssa yhteensopivan, mobiilisovelluksella ohjattavan laitteen käyttö tarjoaa merkittävää irtiottoa aikaa vievistä laboratorioanalyyseistä ja lyhentää tulosten saantiaikaa tunneista sekunteihin. Tyypillisesti analysointi vaatii pitkän ajan lisäksi näytteen esikäsittelyä ammattitaitoisen henkilökunnan toimesta. Fepodin menetelmässä vain pieni määrä näytettä, esimerkiksi verta, imaistaan suoraan testiliuskaan.
Tämä nopea diagnoosimenetelmä ei ole ainoastaan potilasturvallisuuden kannalta mullistava, vaan se avaa myös uusia näköaloja digitaalisessa terveydenhuollossa. Menetelmä perustuu nanomateriaalien laajaan tutkimukseen, sähkökemiallisen- ja koneoppimisosaamisen yhdistämiseen.
HAASTE
Käyttäjäkeskeisen lääketieteellisen teknologian kehittäminen
Fepodin haasteena oli kehittää käyttäjäystävällinen monialustasovellus, jonka käyttö olisi mahdollisimman intuitiivista myös vaativissa potilashoitotilanteissa. Olemassa olevia mittausmenetelmiä ja -laitteita ohjattiin OEM-ohjelmistoilla, jotka eivät vastanneet loppukäyttäjän tarpeita. Siksi tarvittiin ratkaisu, jossa yhdistyisivät terveydenhuollon säännösten mukainen virheetön tekninen toimivuus sekä sujuva käyttökokemus.

STRATEGIA
Räätälöitävä terveydenhuollon ratkaisu
Käyttäjäymmärryksen rakentaminen aloitettiin fepodilaisten ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten laajojen haastattelujen avulla. Tiimi tutustui erilaisiin terveydenhuoltoympäristöihin, kuten TYKS:n ja HUS:n päivystyspoliklinikoihin kartoittaakseen mittaustyökalujen käytön kipupisteitä ja ymmärtääkseen terveydenhuoltotyön laajempaa kontekstia. Tutkimuksesta syntyneen ymmärryksen avulla kehitettiin moneen käyttötilanteeseen mukautuva ratkaisu.
Fepodin strategialle keskeistä on mahdollistaa myös white label -liiketoimintamalli, joka mahdollistaa sovelluksen, mittausliuskojen ja laitteen uudelleen brändäyksen ja markkinoinnin. Näin teknologia saavuttaa laajemman markkina-alueen ja se voidaan integroida erilaisiin terveydenhuollon ympäristöihin ja järjestelmiin tai sovittaa saumattomasti erilaisiin brändi-identiteetteihin ja strategioihin.

LUOVA RATKAISU
Selkeä ja luotettava käyttökokemus
Suunnittelussa korostuivat selkeys ja helppokäyttöisyys, jotka ovat olennaisia ominaisuuksia usein hektisissä terveydenhuollon toimintaympäristöissä ja tilanteissa.
Tavoitteena oli luoda intuitiivinen sovellus, joka opastaa käyttäjiä läpi koko mittausprosessin. Terveydenhuollon henkilökunnalla on käytössään paljon erilaisia laitteita ja ohjelmistoja, eikä käytössä voida tukeutua ulkoa opettelemiseen tai erillisten käyttöohjeiden käyttöön. Omaksumisen helppous on myös iso kynnys uusien teknologioiden käyttöön terveydenhuollossa.
Myös mittaustulosten selkeä ja yhdenmukainen esittäminen on tärkeää, jotta hoitohenkilökunta voi varmasti luottaa saamiinsa tuloksiin ja tulkita ne oikein. Ratkaisun on lisäksi annettava suorat ohjeet mahdollisten virhetilanteiden käsittelyyn.
TOTEUTUS
Intuitiivinen käyttöliittymä
Fepod-sovelluksen UX-logiikka perustuu kolmeen perusvaiheeseen:
- mittauslaitteen liittäminen
- mittauksen valinta
- mittausprosessin suorittaminen
Sovellus ohjaa loppukäyttäjää askel askeleelta läpi työvaiheiden, mikä tekee siitä käyttäjäystävällisen ja tutun kuluttajasovelluksiin tottuneille.
Sovelluksen kehityksessä käytettiin MUI-käyttöliittymäkirjastoa, joka helpottaa ja nopeuttaa suunniteltujen ominaisuuksien toteuttamista. Se mahdollistaa myös käyttöliittymän mukauttamisen erilaisiin asiakasorganisaatioiden bränditarpeisiin. Kehitysversion käyttöliittymä rakennettiin Fepodin brändielementtien ympärille.
TULOKSET
Teknologia muuttaa terveydenhuollon tehokkuutta ja potilaiden hoitoa
Kesällä 2023 Android- ja iOS-alustoille julkaistu Fepod-sovellus oli terveydenhuollon uudistamisen matkan alku. Sen maailmanlaajuista vaikutusta vahvistettiin yhteistyöllä Johns Hopkinsin kaltaisten tunnettujen terveydenhuollon toimijoiden kanssa ja kumppanuuksilla Virossa.
Fepodin kasvava näkyvyys alan tärkeimmissä tapahtumissa ja investointien lisääntyminen korostavat sen potentiaalia luoda merkittävä muutos terveydenhuoltoalalla. Sovellus on saavuttanut hyvää palautetta parantamalla tehokkuutta, helppokäyttöisyyttä ja turvallisuutta lääketieteellisessä teknologiassa. Sen kyky tarjota nopea, tarkka ja helposti saatavilla oleva analyysi määrittelee alan standardit uudelleen. Iso arvo on myös tiedon keräämisellä yhteen paikkaan reaaliaikaisesti.
Käyttäjien tarpeiden syvälliseen ymmärtämiseen ja perusteelliseen markkinatutkimukseen perustuva Fepod on esimerkki teknologisen innovaation mullistavasta voimasta. Fepodin matka ei rajoitu pelkästään menestyksekkään tuotteen lanseeraamiseen, vaan se edustaa merkittävää muutosta terveydenhuollon diagnostiikassa ja harppausta digitaalisen terveydenhuollon saralla.
Fepodin sitoutuminen huipputeknologian yhdistämiseen terveydenhuollon ammattilaisten tarpeiden tarkkaan ymmärtämiseen on johtanut ratkaisuun, joka on paitsi teknisesti ylivoimainen myös poikkeuksellisen mukautuva ja helppokäyttöinen.
Fepod on valittu 100 lupaavimman suomalaisen startupin joukkoon 2023 (startup100.net).
